Nyhet -
Derfor er Vinslottet et levende bygg som begeistrer
Når Oslo kommune hedrer årets beste tilskudd til byen med utdelingen Oslo bys arkitekturpris 14. oktober, er Vinslottet én av tre finalister. – Jeg er glad for den historiefortellingen dette bygget fører med seg i det nye området som er Hasle og Løren, sier arkitekt Kristin Jarmund.
29 prosjekter ble påmeldt og 14 nominert. Nå er det bare Vinslottet, Deichman Bjørvika og Stasjonsallmenningen Sør som står igjen i finalen om Oslo bys arkitekturpris.
Det er Höegh Eiendom og Profier som står bak prosjektet, som er tegnet av Kristin Jarmund Arkitekter AS.
– Dette var en veldig intrikat oppgave, og det er mange krefter som har bidratt – både Byantikvaren, Plan- og bygningsetaten og ikke minst byggherre. Vi er veldig ydmyke i denne finalerunden hvor vi konkurrerer mot to sterke konkurrenter. Deichman er blitt Oslos nye storstue, og Stasjonsallmenningen et særdeles vellykket byrom, sier arkitekt Kristin Jarmund, partner og kreativ leder hos Kristin Jarmund Arkitekter.
Vinslottet, som åpnet i oktober 2019, huset tidligere Vinmonopolets tapperi. Da Arcus flyttet ut, kjøpte Höegh Eiendom det verneverdige bygget, men etter flere år med forsøk på å regulere eiendommen, ble løsningen å begynne helt på nytt. Kristin Jarmund Arkitekter vant arkitektkonkurransen, mens Profier ble hentet inn som samarbeidspartner for sin kompetanse på bolig.
– Utfordringen har vært å bevare og samtidig åpne opp en så lukket bygning. Tapperiet som var her tidligere skulle ikke ha så mye sollys, så utfordringen for Kristin Jarmund var blant annet å få inn nok dagslys – samtidig som den bevaringsverdige fasaden ble ivaretatt i transformasjonen, forteller prosjektleder Tone Lindemark hos Profier.
– Det er en spennende historie knyttet til bygget, og det har man klart å ivareta i arkitekturen. Det er nærmest blitt et kultsted som ser annerledes ut enn alt annet som bygges i dag. Det har vært brukt mer penger på fellesarealer, leilighetsstandard og materialvalg enn det som er vanlig, og Solid Entreprenør har vært en viktig bidragsyter som har vært villig til å strekke seg langt.
Bør inspirere flere
I juryens begrunnelse heter det at: «Bydelen Hasle Linje har fått et fantastisk sosialt midtpunkt i Vinslottet med 220 særegne leiligheter og et nytt handelssentrum. Det vernede Vinslottet er et godt eksempel på at gammel industri er transformert til et sammensatt bomiljø med variert handel. Dette bør inspirere flere arkitekter, byggherrer og tiltakshavere.»
– Den opprinnelige bygningen var vrien å løse til boliger. Den hadde en stor, korsformet bygningsmasse i midten som bidro til at det var for lite lysinnfall til å tjene formålet som bolig. Det var avgjørende at vi fikk tillatelse fra Byantikvaren til å rive korset i midten, for da fikk vi fire mål hage som disse 223 boligene nå kranser seg rundt, legger hun til.
Vinslottet består i dag av både nybygg og rehabilitering. Førsteetasje byr på et rikt handelstilbud, mens de resterende fem er boliger. Oppå den verneverdige originalkonstruksjonen er det bygget på tre etasjer, mens alt av gamle tilbygg og påbygg er fjernet.
– Det har vært en sann fornøyelse å jobbe med dette bygget. Disse uvanlige konstruksjonene og vanskelige løsningene viste seg å gi et mangfold av spennende leiligheter, med kvaliteter man ikke ser i standardløsningene i dagens boligmarked. Én ting er de spennende løsningene som vi så at vi kunne få til i boligene, blant annet leiligheter med opptil fire meter takhøyde, men vel så viktig var det å forstå hvordan byggets historie kunne tilby noen helt unike kvaliteter til bymiljøet rundt. Jeg er glad for den historiefortellingen dette bygget medfører i det nye området som er Hasle og Løren, sier Jarmund.
Populær møteplass
Det ikoniske bygget i Bøkkerveien har i dag et rikt tilbud innen handel og servering, og sammen med ungdomsskolen Wang Ung bidrar Vinslottet til mye aktivitet på det nye torget foran det ærverdige landemerket.
– Transformasjonsprosjektet på HasleLinje har utgjort en stor del av virksomheten i Oslo-porteføljen vår de siste ti årene, og bidratt til å gjøre Hasle og Økern til et helt nytt område. Samtidig har det gitt oss uvurderlig kompetanse om by- og nabolagsutvikling, og vi er kontinuerlig blitt utfordret på å utvikle arealer som møter morgendagens krav. Vinslottet er en viktig del av denne områdetransformasjonen, og vi er både stolte og ydmyke over at bygget høster anerkjennelse også utenfor lokalmiljøet, sier Eirik Thrygg, administrerende direktør i Höegh Eiendom.
– Jeg må berømme byggherrene våre, som fikk denne forlatte bygningskroppen på 50 mål i fanget, og som de ikke visste hva de skulle gjøre med. De jobbet i mange år med å finne en løsning for å skape liv i bygningen og bestemte seg for å starte prosessen på nytt etter seks–syv år for å sikre et vellykket resultat, sier arkitekt Kristin Jarmund.